ДОБРЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ ЗА ЕДИН ОТ НАЙ-МРЪСНИТЕ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ

01 December 2010, 10:51 ч.
А ето го и текстът на писмото:

Ало, средното поколение, помните ли времето, в което държахме да сме анонимни - дори и когато се опитвахме да направим добро. Е, имаме новина, това време се връща.

Получихме по пощата писмо, в което накоЙ или някоИ се опитват да дадат гласност на грандиозна далавера, продължаваща близо 20 години. Може би, за да предупредят обществото, а може би ... за да го стресират още повече. Може и да са добронамерени, а може и някой да им е платил, за да изпратят тази информация. Не се наемаме да съдим, защото чисто по човешки се опитваме да ги разберем, че може и да държат да останат анонимни, защото се страхуват. А страхът отново е на мода... 

И не е зле контролните органи да се самосезират по случая, въпреки анонимността на сигнала.

Екип на „Писна ни!"

А ето го и текстът на писмото:

Изпращаме Ви информация за една от големите тайни в българския компютърен бизнес, досега успешно останала скрита. Вие сте част от хората, които могат много да помогнат за разкриването на престъпни схеми, като разкажете истината на много хора. Както се е случвало и друг път, това ще доведе до прекратяването на престъпната дейност и престъпниците ще станат известни имена, така че да не могат да продължат дейността си. Тук е Вашата сила. Всеки от Вас, решил да помогне, е добре дошъл. Написаната по-долу статия ще бъде изпратена едновременно на медиите, за да имат те равен старт. Става дума за огромен скандал, който ще се разрази след като информацията добие известност. Поради факта, че са намесени много пари и много влиятелни хора, ние можем сериозно да пострадаме, дори се страхуваме за живота си. Това е причината да запазим анонимност. Така че ще разберем медиите, пожелали да изчакат преди да дадат гласност на изложената информация. Предали сме подробна информация и на български контролни органи (НАП, Икономическа полиция, Министерството на Икономиката и др.), както и на Европейски институции. 

Тайният заговор за разрушаването на компютърния пазар или на какво е способна една фирма за да спечели милиони.

ДОБРЕ СКРИТИТЕ ТАЙНИ ЗА ЕДИН ОТ НАЙ-МРЪСНИТЕ БИЗНЕСИ В БЪЛГАРИЯ

Когато влизаме в интернет или си пускаме скайпа, едва ли се сещаме, че компютъра, с който работим може да е бил обект на тъмни сделки. Ние сме в ерата на компютрите и те все повече навлизат в нашето ежедневие. Бързото им развитие ни кара да се замислим как да си закупим все по-мощен компютър и никой не си дава сметка за тайните на най-големия вносител на компютърния пазар - МОСТ Компютри. 

Възможно ли е една такава фирма да бъде мафиот №1, скриващ огромни суми и правещ нелегален голяма част от пазара на информационни технологии? Колко далеч могат да стигнат хора жадни за пари, добре скрили се от българските данъчни и законодатeлни власти? Сега ще прочетете за една тема, която досега е останала скрита и смятам, че е дошло времето да бъде засегната.

При създаването си МОСТ Компютри е имала за цел да ИЗЧИСТИ пари от „тъмен" бизнес. Тъй като стоките в една компютърна фирма са скъпи, лесно могат да се превъртят много пари. Това става най-лесно при внос на такива стоки. Само 200 монитора да се внесат и ето едни 60 000-100 000 лв. превъртяни. Никой не държи сметка с какви пари са закупени тези стоки. Така след продажбата им парите са съвсем чисти. При създаването на фирмата идеята е била ясна и с времето лесно постигната. 

Но един от босовете на МОСТ - Михаил Михайлов и е бил достатъчно умен и като е усетил как пачката набъбва в ръцете му е решил да направи нов план - постигане на пълен монопол върху вноса на компютърни части и компоненти. С помощта на своя приятел адвокат Христо Ангелов и при наличието на достатъчно оборотни пари, които и без това е трябвало да бъдат завъртяни, това е било като да улучиш с един куршум 2 заека. 

Компютърният бос Михаил Михайлов е много обаятелен и ерудиран човек, който винаги желае да постигне с един план повече от един добър резултат, както сами ще се убедите от написаното по-долу. 

Опитът да се завземе пазара за продажба на едро на компютърни стоки веднага е довел до натиск върху досегашните вносители. Започнало е смъкване на цените и борба за всеки клиент купуващ части на едро. Стигнало се е до момента, в който цените не могат да продължават да се свалят. Как е можело да се продължи намаляването на цената, дори под цената на вноса? Много лесно: старите приятели, които са искали от началото да изчистят своя бизнес, вече са имали пари, които са вложили в легален бизнес. 

Дошъл е моментът да се плащат данъци и ДДС. Сумите са били големи. И как да се скрият тези данъци? МОСТ им издава огромни фактури за закупена техника. Говорим за фирми, желаещи да скрият стотици хиляди левове от една страна и от друга, вече работещ вносител на компютърни части, гонещ голяма печалба и същевременно ниски цени. Схемата е била добре обмислена и правно издържана. 

И ето как става това - след издадените фактури 10% от ДДС-то се плаща като компенсация на МОСТ. Цената на стоката е доста по-ниска. От друга страна фирмите, вземащи фактурата и плащащи 10% на Мост „скриват" не само ДДС, но и отчитат огромни разходи, които се приспадат от данъците. Идва моментът за пласирането на стоката. Това става с „безфактурна" продажба на фирми, които не издават почти никога касови бележки. Обществена тайна е „продажбата без ДДС" на компютърни стоки. Много често се случва хората, притиснати от липсата на пари и желаещи все пак да имат нов компютър, да се натъкват на предложения за такава продажба обикновено от малки компютърни магазинчета. 

Така кръгът се затваря. МОСТ Компютри завзема почти целия пазар за продажба на едро на компютърна техника и печели доста добре. Дори много се гордеят от постигнатото и се чувстват недосегаеми, понеже схемата работи с години. 

Така решават да продължат с далаверите. Спечелени са доста парички, как да ги направим още повече? Ами много лесно. Със свободните пари, вместо да се „чисти" постоянно ДДС (което рано или късно ще се набие на очи, ако се прекали), защо да не внесем малко стока нелегално? Така не се заплаща ДДС при внос и вместо да се изчисти 10% от ДДС, ще се изчисти цялото. 

Трудно ли е това? Изобщо не е. Оказва се, че най-малките стоки са най-скъпи. Те могат лесно да се скрият на най-различни места. Стока с големината на 2 пакетчета дъвки е на стойност от 100-500 лв. Колко е в един 20-футов контейнер? Естествено много. Освен това на границата кой всъщност е толкова навътре в компютърните части? Когато влязат няколко контейнера със стока, всички са наясно, че тя нито може да бъде проверена, нито преброена. Това се отнася най-вече за дребните компютърни части като памети, процесори, към не толкова големите спадат също и хард дискове и видеокарти. Доста по-трудно е да се скрият монитори и лаптопи. Затова те се продават най-вече легално. 

И ето, стоката е внесена. И как се продава? Пак по същия канал: фирми, неиздаващи касови бележки, с почти пълна липса на легален оборот и все пак работещи с години. Идва един момент, когато паричките на МОСТ трябва да се покрият, защото стават много. Как да го направят? Ето и схема за това. Дават се огромни суми за оборотни средства на „дилърите на МОСТ". Така парите се „покриват" и всичко е наред. 

И времето си върви, откриват се големите магазини за техника. МОСТ са първите, които с удоволствие започват да ги зареждат. Но големите вериги започват да си внасят стока и МОСТ губи. Те започват да изяждат „хляба" на малките фирмички, даващи основното препитание на МОСТ. Идват тежки времена. Как да се постъпи? 

И за това има лек. Компютърният бос в същия момент има връзка с дама (чието име няма да споменем, защото вероятно не е наясно с мръсните тайни). Тя е чаровна и умна. Много иска да я задържи дълго време до себе си. Има един добър начин - тя ще ръководи ново звено на МОСТ , верига от магазини, обхващащи крайни клиенти в новите МОЛ-ове, като конкуренция на големите магазини за техника. Така ще бъде запълнена дупката и оборотът ще се завърти едновременно с това, чаровната приятелка ще се наложи да остане с него, за да не загуби добрата си и печеливша позиция. 

Хубава идея, но с времето тя се оказва не достатъчно успешна от финансова гледна точка. Оборота в МОЛ-вете е недостатъчен, дори за да си платят разходите на магазините и твърде малък, за да се завърти оборот както минали години. Тогава какво да се прави? МОСТ започва да затъва... много хора са наети... плащат се заплати и други разходи... Идва и липсата на пари... 

Тогава компютърният бос с помощта на адвоката си, решават отново да убият с един куршум 2 заека. МОСТ започва да се отървава от дилърите, които продават легално и не желаят да купуват стоки без ДДС. Те не са им нужни. Печалбата от тях е минимална. Заедно измислят вариант да унищожат тези свои дилъри, а световната криза им помага... ето как: 

С помощта на легални продажби тези фирми са успели да вземат заеми от банки, за да открият големи магазини. Така не само МОСТ не печели достатъчно от тях, но и губи част от клиенти, които иначе могат да си купят компютри от МОЛ-вете. За това Михайлов и адвокат Ангелов разработват план за обезкървяването им, като си вземат парите от тях в условията на криза. Това е непоносим удар върху тези фирми. Някои от тях се налага да затворят и да разпродадат на безценица закупените от тях магазини. До този момент МОСТ са им обещавали помощ, отпускали са им много стока без уговорка за краен срок. И изведнъж помощта се обръща срещу тях. Те панически продават стоки и имоти. Просто нямат друг избор. 

Някои от тях като известната бургаска фирма „Ритони", за да оцелее, продава магазин с площ на кооперация за жълти стотинки. Във всеки голям град затварят най-малко по 1-2 по-големи компютърни магазина. Това остава почти незабелязано, защото хората го отдават на кризата. Резултатът за МОСТ пак е незадоволителен. Техните магазини в МОЛ-вете продължават да имат много нисък оборот. Тогава те влизат в нова схема, схемата на крадените банкови карти...
 
Всички си спомняме кражбата на банкови карти. Част от тях бяха откраднати от България. Друга част идваха основно от кражби на чужденци, извършени в Испания. Икономическа полиция в момента притежава бележките от ПОС терминалите за извършените многократно продажби на компютърна техника от магазините на МОСТ Компютри с крадени карти. На този факт те не обръщат внимание. Там персоналът е много и се предполага, че не са разпознали хората. 

Имаме вътрешна информация, която ни казаха работещи в тези магазини, че са били инструктирани да извършват продажбите, да не се опитват да заловят хората и да уведомяват Икономическа полиция след като мошениците са напуснали магазина. 

И тази далавера отминава. Остава им една надежда, да се върнат към продажбите без ДДС, за да могат да имат по-голяма печалба и да покрият доста нарасналите разходи за да оцелеят. Чистенето на ДДС със стотици хиляди и нелегалният внос отново вървят с пълна сила. Най-големия оборот на такава фирма е по Нова година и Коледа. 

Въпросът е иска ли някой да ги спре? Ще потопи ли МОСТ Компютри всички вносители на части и защо никой не ги проверява? 

А проверката може да стане много лесно. Точно както стана със заведенията по морето това лято, просто да им се засече оборота за няколко дни. Всички знаят, че МОСТ имат в складовете си камери навсякъде. Записите от тях могат да бъдат взети и да се засече оборота назад във времето. Въпросът е политиците имат ли воля това да стане или компютърният бос и адвокатът му си имат „приятели", които ще ги покрият? 

Ние сме в ерата на компютрите. Как е възможно точно монополистът в България да работи в сивата икономика?! Така се пропускат милиони, ако не и милиарди за българската хазна. 

Ако направим проста сметка можем да видим колко е оборота за 1 ден:
МОСТ имат около 360 дилъра, големи и малки фирми. Ако за един ден те имат заявки от поне 150 фирми от поне 1000 лв. (каквато е например цена за един средно добър лаптоп) то оборотът е 150 000 лв. Предполагаемата печалба на вносителя е към 20%, на малките фирми е към 5-8%. Всеки сам може да сметне минималната загуба на държавата от данъци и такси. 

Ние, българите, сме свикнали все някой „голям" да печели на наш гръб. В момента управляващото мнозинство дава ясни знаци, че желае да извади на светло голяма част от досега работещия безнаказано бизнес от сивата икономика. В компютърния бранш се налага да се обезглави „ламята", за да тръгнат нещата нормално. 

Хората, който решихме да напишем тази статия, нямаме претенции да знаем всичко за нелегалната дейност на компютърния бос и неговия помощник адвокат - откога работят заедно и колко нелегални схеми са завъртяли. Знаем само, че с времето те са работили и ръководили най-малко 2 фирми вносителки МОСТ Компютри и СММ-97. Какво се е въртяло между тях и защо са работили поне 2 фирми в един и същ момент, ние не знаем. Това могат да разследват българските контролни органи. Възможно е изложената от нас информация е само върха на айберга. Затова ще предоставим наличната ни информация на всички медии (български и чуждестранни), български контролни органи, както и европейски институции. 

Молим всички, които имат допълнителна информация относно горепосоченото да я изпратят на медията, от която са научили за далаверите на МОСТ Компютри. Така по-лесно ще успеем да разбием нелегалния бизнес и може би утре ще живеем в една малко по-добра България.

Послепис
1.Адвокат Христо Ангелов е различен от съименника си станал известен в новините.
2.Можете да намерите снимки на Михаил Михайлов и информация за Мост написана от самите тях на:
http://mail.dir.bg/Redirect/www.google.bg/imgres?imgurl=http://comexgroup.com/technologies/_editorials/img_lg-most_conf_2002/14.jpg&imgrefurl=http://comexgroup.com/technologies/_editorials/lg-most_conf_2002.htm&usg=__WusFyECcA66zy3tH_Go2FmpvWDo=&h=359&w=303&sz=18&hl=bg&start=3&zoom=1&itbs=1&tbnid=FjDrm1XFyEVhKM:&tbnh=121&tbnw=102&prev=/images%3Fq%3D%25D0%259C%25D0%259E%25D1%2581%25D1%2582%2B%25D0%259C%25D0%25B8%25D1%2585%25D0%25B0%25D0%25B8%25D0%25BB%2B%25D0%259C%25D0%25B8%25D1%2585%25D0%25B0%25D0%25B9%25D0%252

Бел. ред. Господата Михайлов и Ангелов имат право на отговор, дори е желателно са се възползват и да изложат своята гледна точка. Редакцията на "Писна ни!" ще публикува и друга информация по повдигнатия проблем, стига такава да бъде получена.

източник : pisnani.com
Сподели: Сподели с Facebook Facebook   Сподели с Svejo Svejo   
Коментари (0)   Добави коментар