Дания ще плаща на имигрантите да напускат страната

09 November 2009, 17:30 ч.
Лидерът на националистическата Народна партия Пия Кярсгор (в средата) от години насам е превърнала борбата с имигрантския поток към Дания в свой основен приоритет

Дания възнамерява да предлага по 100 хил. крони на всеки имигрант, който се съгласи доброволно да се завърне в родината си и да се откаже от претенциите си за датско гражданство, писа в. "Копенхаген пост". Идеята принадлежи на крайнодясната Датска народна партия (ДНП), която вчера обяви, че е постигнала споразумение по този въпрос с управляващите консерватори в хода на текущите в момента преговори за новия бюджет на страната.

Според сегашните правила бежанците и чужденците, пристигнали в Дания по програми за събиране на семействата, получават от държавата финансова помощ в размер от 28 256 крони (3 800 евро), когато решат да се завърнат в родината си. От тази сума 11 хил. крони са бонус, който обикновено се изплаща едва година след напускането им и изтичането на правата им за получаване на датско гражданство.

Датската народна партия предлага тази сума да бъде увеличена до 100 хил. крони (около 13 400 евро) и да се предоставя при напускане на страната предимно от "антисоциалните" имигранти - чужденците, които "не могат или не желаят да се интегрират в датското общество". Конкретните критерии за подходящите кандидати за програмата обаче тепърва трябва да бъдат определени.

Според лидера на ДНП Пия Кярсгор инициативата ще спомогне най-вече за бюджетния баланс, тъй като ще може да спести на държавата съществена сума, която в момента се предоставя на местните и регионалните власти за различните нужди на имигрантите. "По този начин обществото ще може да се избави от огромно количество разходи и проблеми, като например засилващия се натиск върху болниците, домовете за престарели и други подобни институции", заяви Кярсгор.

Споразумението между властите и ДНП предвижда местните съвети да получат достъп до фонд от 20 млн. крони, който да финансира различните мерки за мотивация на чужденците да се насочат обратно към родните си държави. ДНП освен това е успяла да убеди правителството да задели от бюджета и други 10 млн. крони за затягане на паспортния контрол по границите на Дания чрез инсталиране на скенери, които да проверяват всички документи за автентичност с помощта на информационните бази на Интерпол.

Инициативите на ДНП обаче предизвикаха очаквана критика от страна на опозицията, която заяви, че такива мерки изпращат недвусмислен сигнал към всички чужденци, че не са добре дошли в Дания.

Миналата година стратегия за намаляване на имигрантския поток предприе и Испания. Планът на испанските власти за доброволно завръщане беше насочен към имигранти от общо 19 държави извън Европейския съюз, с които Мадрид има споразумения за социално осигуряване. Съгласно програмата държавата трябваше да изплаща на имигрантите пълната сума на техните обезщетения за безработица, полагащи им се за периода на трудова заетост в страната, на два етапа - 40% преди заминаването им и 60% след пристигането им в родните им страни.

През юни тази година Гърция пък обяви, че ще предоставя по 1000 евро, както и безплатен самолетен билет на нелегалните имигранти, готови да се завърнат доброволно по родните си места.

източник : dnevnik.bg
Сподели: Сподели с Facebook Facebook   Сподели с Svejo Svejo   
Коментари (0)   Добави коментар