Банки продават сладки имоти

12 August 2009, 10:45 ч.
Съдебен изпълнител продава имот с площ от 47 888 кв. м на текстилния комбинат “Вида стил” за 8,9 млн. лв. Продажбата е по вземане в полза на СИБанк, съобщава сайтът “Инвестор.БГ”.

Съдебен изпълнител продава имот с площ от 47 888 кв. м на текстилния комбинат “Вида стил” за 8,9 млн. лв. Продажбата е по вземане в полза на СИБанк, съобщава сайтът “Инвестор.БГ”.

Проблемът е, че върху имота има наложени възбрани. Те ще бъдат в полза на бивши работници в дружеството, неполучили трудовите си възнаграждения. В рамките на атрактивния поземлен имот има и сгради.

Кандидат-купувачите могат да подават оферти до 7 септември 2009 г. в Районния съд във Видин, става ясно от данни на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ).

Съдебен изпълнител продава и хотел в Слънчев бряг заради дългове на собственика в размер на 10,4 млн. лв. Борчовете официално са към “Слънчев бряг” АД, което държи инфраструктурата на курорта. Според специализирания сайт “Инвестор” кредитът вероятно е към Българо американска кредитна банка, която за първото тримесечие на годината отчита обезценка на заеми за 5 млн. лв.

Имотът, наречен от съдебния изпълнител “хотел”, представлява парцел с площ 1646 кв. м. Към него е изградена лоби зала с площ 94 кв. м и 33 ателиета. Сградите са в района на Слънчев бряг-изток в квартал 73 на курортния комплекс.

Лоби залата е оценена на 672 000 лв., а апартаментите се предлагат между 267 900 лв. и 465 100 лв. Размерите им варират от 47 кв. м до 81,6 кв. м. Цената на квадрат за ателие 13 например е 5700 лв., или 2914 евро. Собственик на имота е “Аери Билд” ЕООД, който е длъжник на курортния комплекс. Оферти се подават до 3 септември 2009 г. в Окръжния съд в Бургас, съобщават от КЧСИ. От началото на 2009 г. Българо-американската кредитна банка (БАКБ) е обезценила кредити и вземания (включително по финансов лизинг) в размер на 10,4 млн. лв. За сравнение година по-рано те бяха за малко над 3 млн. лв. Нетната печалба на БАКБ за полугодието възлиза на 23,157 млн. лв., което е с 24,2 на сто по-малко в сравнение с първото шестмесечие на м.г.

 

Васил ШОПОВ, член на УС на Национално сдружение “Недвижими имоти”: Догодина цените ще се отлепят от дъното

- Г-н Шопов, съживява ли се пазарът на имоти, или купувачите са в лятна ваканция?

- През изминалата зима наблюдавахме изключителен спад на сделките, никой не иска да си спомня за времето до средата на март. Оттогава съживяването е факт, но в сравнение с динамиката през 2006-2008 г. положението е тежко. Сделките са предимно в жилищния сектор. Купувачът е силната страна, избира внимателно, пазари се, иска отстъпки.
- Продължава ли спадът на цените?

- Дълго време посредниците не свалихме розовите очила. Надявахме се пазарът да се крепи на инерцията от бурните 7-8 години, когато цените вървяха само нагоре. Кризата не е само ипотечна и икономическа, тя е криза на алчността. Всеки бизнес, колкото и пари да изкараше, ги влагаше в недвижими имоти.

Сега се движим по дъното. Съживяването не значи повишение на цените, а увеличаване на броя сделки. Това ще продължи до късната есен. Отлепване от дъното на цените очаквам в края на годината и най-вече догодина.
- Какво ви дава основание за това?

- Новото правителство е с добри перспективи и политическият риск в България намаля. Оттам лихвите по ипотечни кредити ще тръгнат надолу след време, за това намекна и новият финансов министър Симеон Дянков. Вече има признаци за излизане от икономическата криза в Щатите и в Западна Европа, надяваме се подобрението да стигне до нас. А и спестените пари трябва някъде да се влагат. Знаем към какво българинът е емоционално най-обвързан - към имота. Непрекъснато се срещам с инвеститори, които оглеждат къде да вложат парите си.
- Дайте пример за спад на цените в последните месеци?

- При скокообразното развитие на пазара, когато се продаваше всичко, панелните апартаменти нерядко надминаваха стойността на новото строителство. Продавали сме “напудрени” панелки около бизнес парка в столичния жк “Младост” по 1600 евро/кв. м - нещо нечувано. Сега същото жилище би се реализирало на половин цена. В някои райони панелните апартаменти поевтиняха до 40-50%.
- Какви проекти се реализират в момента?

- В условия на криза на имотния пазар са активни строителите и купувачите в идеалния център и в престижните райони. Сделките вървят, строежите на тези места не са замразени. Сега строителството излиза по-евтино на инвеститора, защото договаря по-добри условия с изпълнителите, купува материали на по-ниски цени и т.н.
- Как държавата може да помогне за отпушването на пазара?

- Инфраструктурата е сериозен фактор. В този смисъл е полезно за София, че кметът на града стана министър-председател. Добре е и че новият министър на регионалното развитие идва от реалния сектор и знае проблемите на бранша. За да бъде съживен инвестиционният климат, е нужна борба с корупцията и престъпността. Трябва да се отделят пари за държавна реклама - България да се рекламира като имотен рай, като страна с ниски данъци и място с най-ниските цени на имотите в ЕС. За съжаление държавата не оцени изключителното значение на имотния пазар за икономиката. Пазарът се разви въпреки липсата на инфраструктура, въпреки корупцията и престъпността, въпреки имотните измами.
- Какво мислите за идеята да се облекчат младите семейства при покупка на жилище?

- Нека видим какви мерки са взети в Испания, Ирландия, Великобритания, дори и в съседна Румъния, за спасяване на имотния пазар. Новите властимащи трябва да преценят кои мерки са приложими за нашата действителност.

Едно от решенията е да се облекчат младите семейства при покупка на първо жилище. Може да се подпомогнат и изпадналите в затруднение длъжници на банките.

източник : trud.bg
Сподели: Сподели с Facebook Facebook   Сподели с Svejo Svejo   
Коментари (0)   Добави коментар