Нов закон за предучилищно и училищно образование до края на годината

24 September 2013, 18:20 ч.
Проблем, който поставихме и трябва да бъде решен до края на годината, е свързан с подготовката на нов Закон за предучилищно и училищно образование. Това заяви Ва ...

Проблем, който поставихме и трябва да бъде решен до края на годината, е свързан с подготовката на нов Закон за предучилищно и училищно образование. Това заяви Ваня Добрева, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисията по образование и наука в НС, на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП.

Тя допълни, че такъв закон се подготвя от няколко управления. В миналото НС беше разгледан един такъв проект, разработен от предишен екип, който не стигна до пленарна зала за второ гласуване. Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова пое ангажимент до края на годината да ни предостави този проект, каза още Добрева.

Тя бе категорична, че трябва да се подобри качество на обучение и да се засили практическата му насоченост. Предвид статистиката, с която сме запознати, а именно, че 80% от отпадащите ученици, напускат училище по социални причини, считаме, че училището трябва да засили своята социална роля и да се превърне в основен фактор за намаляване на неграмотността и социалното изключване, заяви тя.

Добрева обясни, че един от акцентите е върху необходимостта от разработване на политики и конкретни решения, които да мотивират участниците в сферата на образованието - ученици, учители, родители. Считаме за изключително важен елемент усъвършенстването на системата на делегираните бюджети и бих искала да разсея всякакви съмнения. Делегираните бюджети са финансов механизъм, който дава възможност на отделните училища да разполагат с отделни средства. Предвид анализи и становища на най-различни НПО, считаме, че принципът парите следват ученика не трябва да бъде в центъра на един нов финансов модел. Според нас трябва да бъдат отчитани положителните резултати и да се подпомагат училищата в малките и средни общини и населени места, защото по-нататъшното закриване на училища ще представлява огромен проблем за националната сигурност, поясни народният представител.

По повод финансирането на частни структури, Ваня Добрева заяви, че образованието е публична отговорност, и в този аспект, държавата трябва да субсидира и да подпомага публичните образователни структури. Според нея училището трябва да изиграе една нова роля - фактор в преодоляване на демографската и духовна криза. В този смисъл ние очакваме в най-скоро време да бъдем запознати с конкретните политики, които правителството и по-конкретно Министерството на образованието и науката, ще вземе за решаване на проблемите с отпадналите ученици, какво представляват училищата втори шанс, как ще се развива професионалното образование, как ще се реализира принципът за изравняване на образованието с практическите потребности, как образованието ще отговори на обществените очаквания. Това са тези принципни решения, които ние смятаме, че трябва да бъдат отразени в един закон, поясни Добрева.

Председателят на Комисията по образование и наука в НС допълни, че очаква да й бъде представена и Стратегия за висшето образование. Тя каза още, че ще бъдат търсени варианти за закон за професионалното образование. Има и една нова идея, която беше родена по време на Изпълнителното бюро да се създаде един фонд, който да подпомага кандидатстващите по европейски проекти висши училища и научни организации, защото един от големите проблеми, с които в момента се сблъскваме, е липсата на възможности за финансиране по европейски програми, заяви тя.

Редактор: Десислава Мирчева Рейтинг: 3.0 от 5 - actualno.com
източник : Actualno
Сподели: Сподели с Facebook Facebook   Сподели с Svejo Svejo   
Коментари (0)   Добави коментар